Ennyit már összeseprűztünk

Tippeljük meg hány (tíz)ezer milliárd forint ment veszendőbe demokráciánk vadkapitalista korszakának elmúlt húsz évében. Mi eddig, alsó hangon is 15 000 Mrd Ft el-PAZARLÁS-át számoltuk össze!

Szavazás

SZÓRD A PÉNZT ÉS FUSS!

PL

2009.04.23. 21:54 Pazarlási Lista

Bevezetés a pártpénzek világába

Címkék: korrupció rendszerváltás pártfinanszírozás pazarlás

Legfőbb mondanivalója az alább vázoltaknak, hogy azt a pénzt, amit a választók  behülyítésére, egymásnak ugrasztására költöttek el a pártok, azt a választók (az adófizetők) pénzéből költötték minderre.
Szóval, kedves olvasó, a te adóforintjaidat a te politikai manipulációdra, átverésedre fordítják.
Te finanszírozod a magad átverését és kizsákmányolását.   


Pártköltségvetések 2006:

Bevallott, legális pártbevételek és - kiadások a 2006. évi parlamenti választás évében. (Ezekben az összegekben benne foglaltatnak a választásra költött, a pártok által hivatalosan elismert, kampánypénzek is (?).)

                 "MSZP         Fidesz         MDF          SZDSZ
  bevétel   1750,396       2718,275   661,107    930,391   (millió forint)
  kiadás    1865,106       2690445    701,502    933,568   (millió forint)
"
http://index.hu/belfold/penzek3122

A hivatalos éves pártköltségi adatokkal kapcsolatban Lengyel László a következőket jegyzi meg.
"Ma egy nagy párt évente kb. másfél-kétmilliárd forintról számol el az Állami Számvevőszék felé, a valós pézforgalma azonban ennek többszöröse."
http://www.168ora.hu/cikk.php?cikk=21196

Hogy valójában hányszoros az illegális pénzforgalom, ki tudja? Mi 2-10-szeres pazarlási szorzóval számolunk, a bevétel összege alapján.
A parlamenti pártok által bevalott bevételek összege kb. 6 milliárd Ft, a fentebbi tábla alapján, a 2006. évben.
A pazarlási szorzó szerint, a tárgyalt évben, a pártok túlköltekezése, pazarlása kb. 1-9-szeres, vagyis 6-54 milliárd Ft.

Eszerint nagyon elnagyolt vonalakban 20 év alatt, mai árakon számolva, 20x6-54 milliárd, azaz 120-1080 milliárd Ft ment el az adófizetők pénzéből, illetve az állami - és önkormányzati vagyon kiárusításából a pártok illegális finanszírozására.


Pártkampányok 2002 és 2006:

A kampányköltségek bevallott összege a két nagyobb párt esetében 2006-ban és 2002-ben egyaránt 400 millió Ft (pártonként és választási évenként), azaz 4x400 millió Ft volt.
http://archivum.hvg.hu/article/200626Tarsadalomcikk4193ZURZAVAROSKAMPANYELSZAMOLA.aspx

Összesen tehát, csak a két nagyobb párt által a két legutóbbi parlamenti választásra költött hivatalos összeg 1,6 milliárd Ft.

Majtényi László (és más rálátók és bennfentesek) szerint ezt a publikus összeget tízszeres (pazarlási) szorzóval kell kezelni, hogy a kampánypénzek valós összegét megkapjuk.
""Nem tudom, hogy milyen morális elvek élnek még a magyar közjogban azután, hogy senki sem tiltakozott azon kutatási megállapításunk ellen, hogy a legutóbbi parlamenti választásokra fordított kampánypénzek kilenctizede jogellenes forrásokból származott. A politikai elit úgy gondolja, bármit megtehet" - mondta lapunknak Majtényi László."
http://nol.hu/archivum/archiv-476696

Eszerint a kampánypénzek pazarlási összege csak a két nagy párt esetében, a két  legutóbbi parlamenti választási évben, 9x1,6 milliárd Ft, azaz 14,4 milliárd Ft.

Lengyel László a tízszeres pazarlási szorzót, a kampányfinanszírózás esetében még többre teszi.
"Csak egy példa: legutóbb, 2006-ban a pártok képviselőjelöltekként változatlanul egymillió forintot költhettek a kampányra, miközben a becslések szerint csupán a hirdetésekre ennek minimum tízszerese ment el. S akkor még nem beszéltünk az egyéb kiadásokról, a szervezet működtetéséről, az intézményi holdudvarról, a pártokhoz közeli média támogatásáról stb."
http://www.168ora.hu/cikk.php?cikk=21196

A fentebbiek alapján a két nagy párt két legutóbbi parlamenti választási költségeihez hozzácsapva a kisebb pártok, itt nem részletezett hivatalos költségeit és azok pazarlási szorzóit, nagy vonalakban számolhatunk, egy alsó hangon 20 milliárdos pazarlási költséggel, csak a 2002. évi és 2006. évi választásokra, a négy mai parlamenti párt által, elköltött fekete pénzek tekintetében. 

A fentebbi ökölszámok tükrében az 1990-es, 1994-es, 1998-as, 2002-es, 2006-os választásokra kb. 5x10milliárd, azaz 50milliárd Ft pazarolódott el.


A pártok és kampányaik finanszírozása

S hogy, mi a know how-ja a pártfinanszírozásnak a hétköznapokban, a választási ciklusok során, amelyből a választási kampányokat is finanszírozzák, Lengyel László mondja el nekünk.
"A pénzteremtés valódi módjai jóval kifinomultabbak, de erkölcsileg nem sokkal tisztábbak a néphitnél. A legbővebb forrást az állami és önkormányzati közbeszerzések és beruházások adják. A pályázók körében legtöbb esetben nyílt titok, mennyit kell hova továbbadni. Az esetek csekély részében mozog csak pénz zsebből-zsebbe a pártok esetében, ez inkább a maguknak dolgozó közszolgákra jellemző. A nagyobb összegek úgy mozognak, hogy előre tudják ki fog nyerni, és az különböző közvetítőkön, jellemzően alvállalkozókon juttat tovább a megfelelő helyre. Ezt a vállalási árakba persze előre bekalkulálják, így a közpénzeken keresztül az adófizetők finanszírozzák a haszonélvezőket. Mindennek csiszoltabb formája a kvázi hitelezés: a pénzre szoruló párt azonnali támogatást kap egy cégtől, ezért cserébe később zsíros állami megbízást kap. Bennfentesek becslése szerint a beruházási pénzek legalább egyötöde folyik el a fenti módon."
http://www.168ora.hu/cikk.php?cikk=21196

Nagyjából látható tehát, hogy a pártok finanszírozása mennyi pénzt emésztett fel, mai összegeken számolva, a rendszerváltás óta, a mi (szavazók, adófizetők, nemzetgazdaság) rovásunkra.

Végezetül még egyszer a pártfinanszírozásokra 20 év alatt elpazarolt (tippelt) főösszeg: 120-1080milliárd Ft, amelyből az eddigi öt parlamenti választási kampányra elpazarolt összeg csupán: 50 milliárd Ft.
 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://pazarlasilista.blog.hu/api/trackback/id/tr841082869

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kormagyar · http://kormagyar.blog.hu/ 2009.04.24. 00:13:45

Hogy ez a pártfinanszírozási 1000 milliárd kevés vagy sok, fogalmam nincs, de azért a MÁV 20 év alatt elpazarolt 2000 milliárdjához képest nem is tűnik annyira drámainak. Na persze a MÁVnál elfolyó pénzek egy része lehet, hogy ide épült be.
süti beállítások módosítása